レストラン用植物工場「たなばたけ」のデザイン開発

Design Development of Plant Factory for Restaurant


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抄録

植物工場技術の発展に伴って、身近な生活の場に農業の要素を取り入れることが可能となり、近年多様な施設内に植物工場を設置する事例が増加している。しかし、それらの事例の多くは、大規模植物工場をそのまま取り入れたものに留まっている。本デザイン開発ではその技術を身近なものにすることを目指し、食生活を改革するシンボルとして、飲食店で活用するデザイン開発を行った。人と野菜の物理的・心理的距離を縮めることで、飲食店内における食事に新たな価値を付加することを目的とする。実際の飲食店にて栽培・利用実験を行い、その場で採れた野菜の料理への反映と、美味しく食べる行為の具現化について、大きな可能性があることが明らかとなった。
また本デザイン提案を開発するにあたって、私たちは装置自体をデザインするのみでは成立しないと考え、栽培方法・ビジネスモデル・流通までの全てを関連づけた包括的な提案を行った。

As the technology of plant factory has been developed, it became possible to introduce agricultural elements into our lives, and plant factories have been increasingly installed in various facilities as well. However, most of these cases are just a compact plant factories. Therefore, we aimed to make them familiar and enrich the dining experience in restaurant, by design development. We have introduced our new product to an actual restaurant for experimental use and it was confirmed that this product has potential to produce delicious greens for special dishes.
We also made a comprehensive proposal that associated with cultivation method, business model and distribution system because it isn’t possible to materialize our design development only by this product.


収録刊行物
デザイン学研究作品集   [巻号一覧]

デザイン学研究作品集 20(20), 16-19, 2015-03-25  [この号の目次]

日本デザイン学会